STUDIEGRUPPER
Her mødes medlemmerne for i fællesskab at blive klogere på et konkret emne
Studiegrupperne er kerneaktiviteten i A3A
I studiegrupperne mødes medlemmerne for i fællesskab at blive klogere på et konkret emne. Typisk har et medlem forberedt et diskussionsoplæg, som gruppen bagefter diskuterer.
Grupperne er selvstyrende og har 5-10 deltagere, der som regel mødes på skift i hinandens hjem.
Alle grupper vælger en koordinator, som organiserer det praktiske omkring gruppens arbejde, men alle gruppens deltagere forventes at interessere sig for emnet og deltage aktivt i diskussionerne.
Emnerne i de nuværende grupper spænder vidt: Samfundsforhold, fremtidsvisioner, litteratur, historie, arkitektur, musik og teater. Men medlemmerne præger selv fremtidens grupperinger ved at tage initiativ til nye studiegrupper.
Læs om grupperne
Under de enkelte overskrifter for grupperne finder man kontakt info og en kort beskrivelse af, hvad man beskæftiger sig med i gruppen, og hvordan man mødes.
🟢Åben - 🔴 Venteliste
Hver gruppe tilrettelægger selv sin møde- og aktivitetsform.
Hvis du ønsker at være med i en studiegruppe, som er fuldtegnet 🔴, vil vi anbefale, at du henvender dig til A3A´s sekretær a3alder@gmail.com eller du kan henvende sig direkte til koordinatoren for gruppen for at høre, om der skulle være opstået ledige pladser. Hvis det anses for at være grundlag for at oprette en ny studiegruppe, vil sekretæren tage initiativ til det.
Du er også meget velkommen til at henvende dig til sekretæren, hvis du gerne vil starte en ny gruppe enten om samme emne som i en af de fuldtegnede grupper eller om et helt nyt emne.
Lyst til at starte en gruppe?
Har du lyst til at starte en ny studiegruppe eller kune du bare tænke dig at være deltager i en ny studiegruppe?
Måske er den studiegruppe, som du har lyst til at være med i, allerede fuldtegnet og du vil gerne være med til at etablere en tilsvarende gruppe?
Så skriv til sekretariatet og beskriv din idé og fortæl, hvorfor du har lyst til at sætte den i gang.
Hvis du har lyst til at etablere en studiegruppe, vil du få lejlighed til at præsentere ideen på et af medlemsmøderne, ligesom ideen eventuelt kan præsenteres på hjemmesiden.
Skriv til sekretariatet og beskriv din idé.
Hjælp til at starte en studiegruppe
Tidligere medlem af bestyrelsen i A3A journalist Aviva Lørup er af bestyrelsen udpeget til at hjælpe nystartede studiegrupper i gang.
Kontakt hende på tlf.: +45 22661696 eller på mail avivaloerup@gmail.com
Rapport fra en gruppe
I nedenstående link kan man læse om aktiviteterne igennem årene 2000-2019 i studiegruppen "Forestillinger om fremtidens samfund".
Det er et eksempel på, hvordan en studiegruppe har fungeret med gode og oplysende diskussioner samtidig med, at der er skabt sammenhold og venskab.
Læs mere her: Rapport fra studiegruppen
Enhver studiegruppe tilrettelægger dog selv sin form og indhold.
Kultur
Koordinator:
Jette Schramm-Nielsen
Heslegårdsvej 6, 2. 3
2900 Hellerup
Tlf.: +45 25 7914 88
E-mail: Jette.Schramm@gmail.com
Gruppen blev oprettet i oktober 2014 og består af 10 medlemmer.
Vort hovedfokus er på Københavns udvikling, som vi behandler ved at tage på gåture i forskellige dele af København med et medlem som ’tovholder’. Vedkommende vælger det kvarter, vi skal se på, og bestemmer dagens program, der typisk starter et aftalt sted og ofte slutter med en kop et eller andet lokalt.
Eksempelvis har vi haft følgende kvarterer på programmet: Islands Brygge, Ørestaden, Tuborg området, Frederiksberg, Østerbro og Vestvolden.
I den kolde tid kan vi vælge indendørs arrangementer som f.eks. særudstillinger på Dansk Arkitektur Center, eller et medlems billedforedrag om f.eks. Iran og/eller Tyrkiet med vægt på både arkitektur og kultur.
Selv om hovedfokus er på København, forhindrer det os ikke i at tage "udenbys". Vi har således været i Køge, Helsingør, Malmø og Vejle, hvor der har været interessante ting at se.
Vi mødes den sidste onsdag i måneden på et for emnet passende tidspunkt, undtagen i de tilfælde, hvor der måtte være ordinært medlemsmøde i A3A; i så tilfælde kan datoen ændres.
Der lægges et program for et kalenderår ad gangen efter en brain storming og ikke mindst en veloplagt sammenskuds-frokost i december måned.
Koordinator:
Vibeke Hecksher
Tom Kristensens Vej 40, 6 tv, København S
Tlf.: +45 51288252
E-mail: vibekehex@mail.dk
Vi er en gruppe på 8 medlemmer, der interesserer sig for arkitektur og kunst. Vi skiftes til at planlægge turene. Den aktuelle planlægger indkalder medlemmerne en uge før hver tur og bestiller som regel bord på en restaurant i nærheden af begivenheden.
Vi mødes den anden fredag hver måned klokken 11.00.
Vi har i en periode haft særlig fokus på skønvirkeperioden og har i den forbindelse haft flere byvandringer i Indre by og Vesterbro, men har også besøgt andre bykvarterer blandt andet Jernbanebyen, Carlsberg byen, Tingbjerg, Østerbro, Ørestaden Nord og Syd, samt forskellige museer: Glyptoteket, DAC, Louisiana, Dansk Designcenter, Københavns Bymuseum, Arbejdermuseet.
De sidste par år har vi holdt julefrokost i et af medlemmernes hjem.
Gruppen aktuelt åben og stiler mod et medlemstal på 10.
Koordinator:
Johanne Winther
Tlf.: +45 51183242
E-mail: jtwinther4@gmail.com
Det kan være svært at finde frem til en definition af ordet ”klassisk”, som alle kan være enige om.
Deltagerne i vores gruppe har et fælles ønske om at læse ældre god, veletableret og anerkendt litteratur på
dansk. Altså litteratur, der har vist en vis holdbarhed. Der kræves ikke nogen speciel litterær forhåndsviden,
men derimod en lyst til at lære lidt ældre og spændende litteratur at kende, evt. genopfriske tidligere læst
litteratur, nu set med nye øjne. Vi vil gerne være et par medlemmer mere, så hvis du kunne være
interesseret, skriv til Johanne Winther eller ring 51183242.
Koordinator:
Elizabeth Vonsild
Tlf.: +45 21625779
I studiegruppen Moderne litteratur læser vi meget dansk litteratur, men som årene er gået, har vi kastet os over forfattere fra udlandet. Vi har stor fornøjelse af vores diskussioner om teksten, dens budskab og hvad teksten betyder for os. Vi spiser frokost sammen og hygger os.
Koordinator:
Verner Pedersen
Tlf.: +45 20840482
Opdateret April 2024
Gruppen blev etableret i 1993. Vi er i dag 5 medlemmer, og vi kan for tiden rumme op til 9. Deltagelse forudsætter medlemskab af A3A.
Fælles for os er glæden ved at lytte til den klassiske musik. Vi kommer i gruppen ganske langt omkring i – og har fået et spændende indblik i - meget af den klassiske vesterlandske musik, frem til midten af det 20.århundrede. Vi prøver også i et vist omfang at ramme musikken ind af lidt beskrivelse af historien og kulturen omkring den, men med vægten lagt på musikken i form af musikeksempler. Det er gerne den instrumentale musik, vi beskæftiger os med, men dog også med afstikkere til vokale udfoldelser. For at tilrettelægge et musikalsk forløb, er det ikke nødvendigt, at man selv er i besiddelse af indspilninger. Det er en udbredt praksis at låne på bibliotek eller streame fra nettet.
Vi mødes på skift i hinandens hjem og starter møderne præcis kl. 11.00. Det er værten for mødet, der suverænt bestemmer, hvad vi skal lytte til. Man kan vælge at fokusere på en komponist, en epoke, et instrument, en udøvende kunstner, en bestemt genre -etc. Mulighederne for en rød tråd er mangfoldige. Men musikken er det centrale, som værten præsenterer os for i de 1½ til 2 timer vi normalt afsætter til den musikalske præsentation. Herefter nyder vi vores medbragte frokost samt værtens kaffe og kage, inden vi skilles først på eftermiddagen efter et hyggeligt musikalsk samvær.
Deltagelse i gruppen fordrer selvfølgelig, at man har det nødvendige afpilningsudstyr til rådighed for den musik, man vil præsentere.
Hyppigheden af møder bestemmes af antallet af medlemmer i kredsen, men vi bestræber os for, at hver især har mellem 1 og 2 møder om året. Julemåneden og sommerperioden er fritaget for møder. Mødedagen forsøges lagt om fredagen, men tilpasses, så den ligger mest hensigtsmæssigt for de fleste.
Nye medlemmer i gruppen fritages for at være vært og dermed at skulle vælge musik de første gange, men må være indstillet på herefter at træde ind i turnus.
Skulle ovenstående have skærpet din appetit på at stifte bekendtskab med gruppen og formen for vores møder, vil vi se frem til at få en henvendelse fra dig.
Koordinator:
Claus Ringborg
Tlf.: +45 29823729
E-mail crring@gmail.com
Lene Ringborg
Tlf.: +45 28117928
E-mail lringborg@gmail.com
Opdateret april 2023
Vi er nogle kunstinteresserede medlemmer, der mødes den anden fredag hver måned. Vi går enten til en af de store udstillinger i København og omegn, eller vi lægger en tur i fx Bredgade eller Kødbyen eller andre steder, hvor vi på gallerierne kan se det nyeste, der rører sig i malerkunsten.
Turen kan også gå uden for København – f. eks. til Brandts i Odense.
Vi spiser frokost eller drikker kaffe/te på en restaurant - helst efterfølgende - og diskuterer, hvad vi har set.
Vi tilstræber en gruppestørrelse på ca. 10 personer. Vi har en dejlig gruppe, hvor vi snakker godt med hinanden på kryds og tværs.
Koordinator:
Finn Thomassen
Tlf: +45 30344381
Studiegruppen læser nyere, velskrevet og fængslende litteratur. Vi mødes ca. en gang om måneden undtagen i juli og august på skift i vore private hjem. Der er ingen aftaler om oplæg el.lign., og vore diskussioner foregår altid i en uhøjtidelig og venlig atmosfære. Vi er tit uenige men oplever ofte, at den fælles drøftelse har udbygget forståelsen.
Vi bestemmer i fællesskab, hvilke bøger vi skal læse og aftaler mødedatoer.
Et af medlemmerne skaffer bøgerne fra biblioteket og afleverer dem igen.
Værten giver frokost, når vi har afsluttet diskussionen om bogen. Ved frokosten snakker vi om alt, hvad der falder os ind, og vi har det i det hele taget rart med hinanden.
Koordinator:
Vivien Middelboe
Tlf.: +45 29885103
E-mail: vivienmiddelboe@hotmail.com
Adresse: Nøddehøj 251, 2990 Nivå
Jeg ønsker at oprette en studiegruppe for alle, der enten i forvejen er glad for opera, eller for dem, der ønsker at høre og vide mere.
Vi kan mødes en gang om måneden, på skift hos hinanden, fx 1. torsdag i en måned kl. 11.00-15.00. Efter ca. halvdelen af en opera, spiser vi frokost og så hører vi anden halvdel af operaen. Lidt efter, hvor lang operaen er.
Det skal væren en gruppe, hvor vi hver især er med til at præsentere en komponist og fortælle om handlingen i en opera, som vi så efterfølgende hører. På amatørplan – vi er ikke nødvendigvis specialister.
Gruppe størrelse tænker jeg skal være 6-10 personer.
Hvis der er interesse herfor, arrangerer jeg gerne opera ture til Operaen på Holmen, Malmø eller andre byer, hvor der foregår noget spændende.
Du kan melde dig til gruppen ved at kontakte mig.
Koordinator:
Kjeld Kragelund
Tlf.: +45 21242326
E-mail: kjeldkragelund@gmail.com
Det er udgangspunktet, at den enkelte skriver tekster om sit liv. Det kan være en egentlig levnedsbeskrivelse, men det kan også være udpluk af perioder i ens liv, som man synes er særlig interessante, eller man bare har lyst til at skrive om. Det er også muligt at skrive essays om emner, som optager én. Nogle skriver henvendt til børn og børnebørn, andre for sig selv og andre igen for en bredere kreds.
Ved hvert møde drøfter vi én eller to tekster både med henblik på sprog og udformning, men ikke mindst giver teksterne anledning til en ivrig diskussion om indholdet i teksterne. Det giver fantastisk inspiration til at reflektere over sit eget levede liv såvel som andres.
Historie/politik/samfund
Koordinator:
Kirsten Hjelt
Tlf.: +45 45861228
E-mail: kirsten.hjelt@gmail.dk
I fortsættelse af Folkeuniversitets og A3A’s fælles temadag om Afrika den 20. februar 2015 oprettes en studiegruppe i A3A for interesserede medlemmer, uanset om man har deltaget i temadagen på Folkeuniversitetet. Gruppen fastlægger i sagens natur selv de emner, som ønskes drøftet, herunder f. eks. de nye udviklingsmåls betydning, sundhed og sygdom, økonomi og demokrati. Det er endvidere hensigten at planlægge en studietur til Afrika, hvor andre interesserede medlemme evt. kan deltage.
Koordinator:
Mette Knudsen
Tlf.: +45 20873422
E-mail: metteknudsen@mail.dk
Som navnet siger, beskæftiger vi os med temaer af samfundsmæssig interesse, som har en vis aktualitet. Vi samtaler på baggrund af kortere eller længere artikler, podcasts, uddrag af bøger etc., og vi tilstræber, at forberedelsen ikke bliver for omfattende.
Senest har vi interesseret os for Tech giganterne for at blive klogere på deres kolossale indflydelse både nationalt og internationalt, ligesom vi har kigget på klimakrisen og forskellige perspektiver på, hvorfor det kan være vanskeligt for os som mennesker at handle på vores viden om den.
Vi mødes en gang om måneden på skift hos hinanden, hvor vi diskuterer et par timer, så nyder vi en let frokost og runder dagen af med en times gåtur.
Koordinator:
Per Thost
Tlf.: +45 27579369
E-mail: perthost@gmail.com
Der er nu etableret endnu et debatforum. Forummet er åbent for flere deltagere.
Vi vil diskutere danske forhold, men gerne set i et internationalt perspektiv. Ikke lægge os fast på en snæver emnekreds, men hver gang have en åben debat om, hvad der kunne være interessant at tage op på det eller de følgende møder.
Vi mødes den første fredag i måneden kl. 12-15 (uden for ferier) og mødestedet går på skift mellem medlemmerne. Vi starter med at spise sammen, idet hver deltager selv medbringer sin fortæring, mens den stedsansvarlige sørger for ikke alkoholiske drikke samt kaffe og kage.
Koordinator:
Marek Treiman
Tlf.: +45 51201601
E-mail: marek.treiman@gmail.com
Koordinator:
Thomas Engell
Tlf.: +45 28364350
E-mail: engell4@webspeed.dk
Vi beskæftiger os med temaer af samfundsmæssig interesse, som har en vis aktualitet. Vi samtaler på baggrund af kortere eller længere artikler, podcasts, uddrag af bøger etc., og vi tilstræber, at forberedelsen ikke bliver for omfattende.
Koordinator:
Hanne Lygum, Wildersgade 3, 2.th, 1408 København K
hannelygum@live.dk
Tlf.: +45 25369802
Vi er ca. 12 medlemmer med meget forskellig baggrund, de fleste med med erfaringer fra udlandet. Vi mødes på skift hos hinanden en gang om måneden, typisk tre timer om eftermiddagen. Møderne hos medlemmer ude i landet har dog karakter af en heldagsudflugt.
Til hvert møde har et eller flere medlemmer forberedt et aftalt emne og udsendt et oplæg med spørgsmål til diskussion. Desuden har gruppen ofte en uformel drøftelse af aktuelle begivenheder på globalt plan siden sidste møde.
Deltagelsen i gruppen inspirerer os til at følge aktuelle begivenheder i verden og deres mulige konsekvenser for Danmark med større opmærksomhed og interesse.
Gruppens drøftelser resulterer desuden jævnligt i, at et tema af generel interesse behandles på et medlemsmøde eller seminar med mulighed for deltagelse fra hele medlemskredsen.
Vi finder det hyggeligt og afslappende at mødes i gruppen. Ingen føler sig presset til at lave oplæg eller påtage sig værtsskab for møderne. Vi respekterer hinandens holdninger og sætter pris på samværet.
Koordinator:
Eva Carstens
Tlf.: +45 60651763
Gruppen mødes for at drøfte vigtige tendenser i verden omkring os. Det kan være politiske, økonomiske eller sociale strømninger i verden, der samtidigt påvirker eller vil komme til at påvirke os i Danmark.
Aktuelle storpolitiske begivenheder drøftes endvidere løbende på møderne.
Vi mødes på skift hos hinanden en gang om måneden, typisk tre timer om eftermiddagen. Til hvert møde har et eller flere medlemmer forberedt et aftalt emne og eventuelt udsendt et oplæg med spørgsmål til diskussion. Brugen af oplægsholdere uden for gruppen overvejes.
Deltagelsen i gruppen inspirerer os til at følge aktuelle begivenheder i verden og deres mulige konsekvenser for Danmark med større opmærksomhed og interesse.
Vi finder det hyggeligt og afslappende at mødes i gruppen. Ingen føler sig presset til at lave oplæg eller påtage sig værtsskab for møderne. Vi respekterer hinandens holdninger og sætter pris på samværet.
Eksempler på aktuelle diskussionsemner: Verdens stormagter, konflikten i Ukraine, Thomas Piketty’s Kapitalen i det 21. århundrede.
Koordinator:
Johanne Winther
Tlf.: +45 51183242
E-mail: jwinther4@gmail.com
Vi vil angribe emnet ud fra forskellige synsvinkler i en række møder hos medlemmerne i løbet af vinteren 2024/25
Fx;
en juridisk/retsfilosofisk,
en samfundsmæssig: ( retfærdig fordeling af goder eller resourcer)
en bibelsk : Hvordan bliver du et "retfærdigt menneske" ( Ret færd på jorden)
Retfærdighed som moralsk eller samfundsmæssig normativ.
Begrebet set i en historisk sammenhæng
Eller hvad gruppens deltagere selv har en idé til indenfor emnet
Gruppen er nystiftet og åben for nye medlemmer.
Koordinator:
Allan Fischer-Madsen
Tlf.: +45 40570762
E-mail: allan@fischer-madsen.dk
Ny studiegruppe om samfundsforhold er lanceret og vi kan fint bruge flere medlemmer.
-
Det er foreslået, at gruppen prøver at mødes ca. månedligt på en fast ugedag - foreslået torsdage tidlig eftermiddag.
-
Gruppen er indledningsvis "Åben" for flere medlemmer - gerne af hankøn... Vi forestiller os, at vi kan være op til 8 medlemmer.
Videnskab
Koordinator
Lene Petersen
Tlf.: +45 25883682
E-mail: lene.agner@gmail.com
Studiegruppen stammer fra 2004. Vi er for øjeblikket seks medlemmer, men har i lange perioder være otte, hvilket vi synes er passende. Der har naturligvis været nogen udskiftning over årene, men generelt stor stabilitet.
Fokus i gruppens arbejde er den menneskelige bevidsthed med den underliggende interesse at blive klogere på os selv, at etablere vore egne forståelsesrammer. Vi tilstræber en balanceret drøftelse med plads til alle og respekt for divergerende synspunkter.
Materialet udvælges i fællesskab og kan være faglitteratur eller fiktion i form af bøger, artikler, film, radioudsendelser eller personlige oplevelser.
Synsvinklen kan være biologisk, psykologisk, fænomenologisk eller individuelle forståelsesrammer.
Vi mødes ca. en gang om måneden på skift hos hinanden kl. 10.30, drøfter det vi har læst, beslutter hvad vi skal læse til næste gang og slutter af med en hyggelig frokost tilberedt af dagens vært.
Er du interesseret, så kontakt Lene Petersen, 25883682 eller lene.agner@gmail.com og hør nærmere.
Bente Hovmand
Tlf.: +45 41418850
Emner for vores gruppe “ Videnskabelige Emner “ dækker meget bredt . Vi har beskæftiget os med så forskellige emner som “power to X”, “AI og kunst”, “metoder i historie forskning”, “kvalitative metoder” , “livets oprindelse” , “ fremtiden” , “forstå fakta og statistik” , “humanismen”.