TEMAREJSE
2018 2019 2022
Grønland
Tekst: Anne Bahnson
Her fra turen 2022
Rejsens første højdepunkt er en tur til indlandsisen bag Kangerlussuaq, gennem et fantastisk landskab med søer, vandfald og gletsjere. Her er der rig mulighed for at se moskusokser, rensdyr, ræve og sneharer. Gåturen på selve indlandsisen er en helt speciel oplevelse.
Derefter flyves til Ilulissat som ligger 350 km nord for polarcirklen ved mundingen af den lange fredede isfjord. Vi skal bl.a. besøge Knud Rasmussens barndomshjem og det fine Kunstmuseum.
Vi sejler til Disko Øen som adskiller sig meget fra det øvrige Grønland ved sine vulkanske basaltfjelde, smukke basaltformationer, frodige dale og varme kilder. Her ligger også Arktisk Station som er en forskningsstationen, der hører under Københavns Universitet, og er med til at fremme arktisk forskning.
Vi sejler derefter til Aasiaat, som ligger på en ø og er omgivet af en større øgruppe med et helt unikt dyreliv bl.a. er der mange fugle og mange hvaler. Vi sejler tilbage til fastlandet til Qasigiannguit som ligger i et særlig smukt naturområde med fjelde, tundrasletter, blå fjorde, bjergtoppe med udsigt til Isfjorden og Diskoøen. Specielt for området her, er de varme somre med temperaturer på op til 27 grader, hvor solen skinner døgnet rund.
Vi slutter rundturen i Ilulissat til de sidste vandreture med udsigt til Isfjordens store isfjelde og hyggelig shopping.
Her fra turen 2019
Grønlandsgruppen i A3A har stået bag flere ture til Grønland, 2019 gik til Diskobugten i Grønland.
Turen gik fra Kangerlussuaq til indlandsisen gennem et fantastisk ørkenlandskab med søer, vandfald og gletsjere. På turen er der mulighed for at se moskusokser, rensdyr, ræve og sneharer, og polarvegetationen er mangfoldig med bl.a. kærulden og den storblomstrede gederams, som er Grønlands nationalblomst.
Herefter var der besøg i lulissat/Jakobshavn, som blev grundlagt i 1741 og er Grønlands tredje største by med 4.500 indbyggere. Knud Rasmussens barndomshjem huser byens kulturhistoriske museum, hvor en meget en fin samling grønlandske dragter, og en mindestue for Knud Rasmussen kan opleves. – Og sådan fortsatte turen med indhold af hvaler, isfjelde og kulturhistorie.
Her fra turen i 2018:
Vi havde en dejlig tur til Grønland i sommer, nogle dage var det dog lidt koldt og vådt, men alligevel blev der travet og kravlet langt mere end vi troede, at vi orkede. Men der var også tid til en stille øl, en is eller en god kop kaffe.
Vi lagde stærkt ud med en vandretur på indlandsisen efter en lang og flot køretur gennem ørkenlandskabet bag Kangerlussuaq. Vi fløj til Sisimiut, hvor vi besøgte museet, hørte orgelkoncert i kirken og var på fjeldvandring på Teleøen. Arnajaraq Støvlbæk leder af kulturhuset fortalte om byens kulturliv, og Olga lærte os, hvordan moskusulden tilberedes.
Vi fløj videre til Ilulissat, dog med forsinkelser og aflysninger pga dårligt vejr. Men Ilulissat bød på isfjelde i stor stil, slædehunde, arkæologiske oplevelser og et smukt kunstmuseum.
Vi sejlede derefter i en lille båd ud mellem isbjergene til den lille bygd Ilimanaq, hvor vi boede i nyopførte lodges, hvorfra man døgnet rundt havde udsigt, ikke blot til drivende is, men også til legende, prustende hvaler, der ustandselig skulle vise deres haler. Da der i tilgift var ansat en gourmetkok, var det kun vejret, der kunne have været bedre.